Compassion Focused Therapy
Compassion Focused Therapy (CFT) tilhører det der kaldes for den tredje generation af kognitiv adfærdsterapi og er evidensbaseret. Udover de kognitive komponenter i behandlingen, har CFT også rødder i evolutionsteori og neurovidenskaben.
I Danmark benævnes terapiformen ‘Medfølelsesfokuseret Terapi‘. Terapiformen er blevet praktiseret gennem de sidste 30 år, hovedsageligt i USA. Evidensen for dets effekt er støt stigende indenfor behandling af bl.a. lavt selvværd, stress, angst, depression og spiseforstyrrelser.
Terapiformen har fokus på at transformere ét af tre følelsesregulerende systemer i hjernen, nemlig det følelsesregulerende system, der omhandler omsorg, tilknytning og beroligelse. Fokus er derfor at facilitere egenomsorg og medfølelse for sig selv, hvilket bidrager til at transformere selvkritik, skyld og skam.
Forskning indenfor det psykologiske felt peger tydeligt på at lavt selvværd og selvkritik eksisterer sideløbende med de fleste psykologiske problemstillinger. Det lave selvværd og selvkritikken spiller derfor en central rolle i såvel udviklingen som vedligeholdelsen af diverse psykologiske lidelser, heriblandt misbrug, personlighedsforstyrrelser, spiseforstyrrelser og PTSD.
Hvorfor er ‘medfølelse for sig selv’ vigtig?
Medfølelse bidrager til at afspænde nervesystemet. I modsætning til empati, har medfølelse, specielt for meget omsorgsfulde mennesker, vist sig at virke som en ‘buffer’ i forhold til at blive ‘udbrændt’.
Øget medfølelse for sig selv bidrager yderligere til at mindske angst, stress og depression. Derudover styrkes immunforsvaret og søvnen forbedres også.
Træningen af selvmedfølelse (egenomsorg) bidrager til at udvikle en større glæde og tilfredshed med livet. Den kan over tid blive til en hensigtsmæssig copingmekanisme, der involverer dit eget, såvel som andres velbefindende.
Hvordan udvikler man medfølelse for sig selv?
Der findes flere veje til udviklingen af selvmedfølelse. Compassion Focused Therapy er én af dem. At have medfølelse for andre er for de fleste mennesker et velkendt fænomen. I den danske kultur har medfølelsen for sig selv aldrig været særligt udpræget. Dette betyder at det ikke er en egenskab der er blevet givet videre fra generation til generation i den sociale arv.
MEN.. Selvmedfølelse kan heldigvis trænes og blive til en naturlig egenskab, for den der ønsker det.
I individuel terapi er der fokus på at arbejde med de tanker og adfærdsmønstre du ikke oplever er hensigtsmæssige. Effekten af dine hjemmeøvelser vil være, at du mere og mere vil opleve at være din egen bedste og omsorgsfulde ven. Dette vil naturligt, og ganske umærkeligt, bringe dig ud på en rejse mod selvkærlighed.
Glæd dig.. Livet bliver meget mere givtigt, når der også er plads til dig.
(Artiklen er skrevet af Aut. Psych. Helena Lycke Artland, tlf.: 93 94 45 00, © Lycke Psykologpraksis, 23/9 2017)